vrijdag 13 mei 2016

Turkse spinazie

Volgende week vertrek ik voor 7 dagen naar Istanboel. Ik zal me in een wereld van onrust, oosterse culturen, moskeeën en natuurlijk lekker eten begeven. Daarom deed ik vandaag een eerste poging tot het maken van een Turks gerecht. Dit spinazie gerecht is lekker als bijgerecht maar ook geschikt als lichte maaltijd. Helaas zag het er volgens een Turk niet erg Turks uit.

Wat er in gaat: 300 gram bladspinazie, pijnboompitten, rozijnen, rode ui, komijn, zout, peper, Griekse yoghurt, knoflook, citroensap en pitabroodjes.

Hoe je het maakt: Dit gerecht bestaat uit het bereiden van drie onderdelen. Als eerste natuurlijk de spinazie, maar daarnaast de yoghurtsaus en de broodjes. Je begint met het bakken van de pijnboompitten op laag vuur in een wok of hapjespan. Neem een hoeveelheid die je zelf lekker vindt. Snipper ondertussen een uitje. Als de pijnboompitten lichtbruin gekleurd zijn, haal je ze uit de pan en verwarm je wat olie in de pan. Verwarm ook alvast de oven voor de pitabroodjes. En wel twee handjes rozijnen in warm water.

Als de olie warm is, fruit je het uitje. Ondertussen kun je alvast beginnen aan de yoghurtsaus. Doe naar hoeveelheid die je wilt maken de Griekse yoghurt in een kom en roer het los. Vervolgens voeg je naar smaak knoflook, zout en peper toe. Maak het geheel af met wat citroensap en roer het goed door. Doe vervolgens de pitabroodjes in de oven en bak ze zoals op de verpakking staat beschreven.

Als het uitje gefruit is, kun je de spinazie toevoegen tot alle spinazie geslonken is. Als dit het geval is, voeg je de rozijnen, pijnboompitten en wat peper, zout en gemalen komijnzaad toe, Dit kun je naar smaak doen maar let op dat te veel komijn het gerecht erg scherp kan laten smaken. Snijd de pitabroodjes open als ze afgebakken zijn en vul deze met het spinazie-mengsel. Je kunt om en om laagjes maken van spinazie en de yoghurtsaus tijdens het vullen. Of je kunt het los eten en de broodjes in de saus dippen. 

Eet smakelijk!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten