dinsdag 30 juni 2015

Dinertip voor warm weer: maaltijdsalade om van te smullen

Ik ben de afgelopen 2,5 ontzetten druk geweest en heb jullie nog niet eens kunnen vertellen dat René en ik gaan verhuizen! Het kan natuurlijk zo zijn dat mensen al op mijn Facebook hebben gelezen dat we gaan verhuizen. Ik heb het huis van top tot teen schoongemaakt met mijn schoonouders en heb daarna bijna helemaal alleen alles geschilderd. Het was een werkelijke rot klus maar het resultaat mag er wezen. Als we verhuisd zijn, zal ik er iets leuks over schrijven en de foto's laten zien.

Het is vandaag vreselijk warm en zoals het hitte plan beschrijft, zouden we vandaag allemaal een maaltijdsalade moeten eten. Nu ben ik geen super grote fan van maaltijdsalades maar mijn frisse, Mexicaanse maaltijdsalade is zeer geschikt voor een dag als vandaag. Ik heb mijn inspiratie voor deze salade opgedaan tijdens een studiereis. Ik moet er wel bij vermelden dat het niet goed is voor de lijn en echt is om lekker van te smullen op deze zomerse dag.

Ingrediënten (hoeveelheid kun je aanpassen naar je honger of het aantal personen): ijsberg sla, mais uit blik, kidneybonen uit blik, avocado, geraspte kaas, crème fraîche of zure room, ui, tortilla chips, peper, zout, limoensap en tabasco (of chili flakes).

Je hoeft alleen maar de avocado, ui en sla te snijden en verder gewoon de ingrediënten naar smaak toevoegen en mengen. Zorg dat je de avocado en ui niet te groot snijdt zodat je met tortilla chips kunt dippen in de salade.


woensdag 10 juni 2015

Kattenfoto uit de oude doos

Sinds het oude Egypte vereren mensen ze al en uit mijn leven zijn ze niet meer weg te denken. Ik heb het natuurlijk over katten! Zelf heb ik een extreem grote, rode kater en een super mooi somali poesje. Deze blog gaat echter niet over mijn lieve schatjes maar mocht je toch interesse hebben in mijn katjes, dan kun je kijken of de Facebook pagina van Moni en Bibi.

Gisteren vond ik deze prachtige foto van een auditie op het internet. De foto is genomen in 1961 en laat een kleine greep zien van de grote opkomst. In totaal kwamen er zwarte 152 katten met hun baasjes naar de auditie voor een beestachtige rol in een film. Dit soort foto's vind ik echt prachtig en hoop dit stukje geschiedenis met jullie te kunnen delen. Ik heb de film 'The Artist' nog niet gezien maar al wel wat fragmenten. Zou de auditie voor de hond er ongeveer net zo uit hebben gezien? Ik zie mezelf al met Moni en Bibi in de rij staan voor een auditie. Al geloof ik dat ze liever lekker op de bank blijven liggen. 


dinsdag 9 juni 2015

Dinertip: Taco Mundo enchilada

Ik ben dol op Mexicaans want het is makkelijk te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Sinds een aantal jaar kun je ook Mexicaans eten bestellen bij Taco Mundo, een Mexicaans afhaal restaurant. Nu kan ik iedereen zeker aanraden een keer iets te bestellen maar ik moet er ook bij vermelden dat het behoorlijk prijzig is. Daarom besloot ik mijn favoriete Taco Mundo recept na te maken, de veggi enchilada.

Wat heb je nodig voor 3 personen: 6 wraps, een zakje geraspte kaas, een groot blik kidney bonen, een blikje mais, een ui, een bakje kruiden roomkaas en een half potje tomaten salsasaus.

De super gemakkelijke bereiding: verwarm olie in een wokpan en snijd ondertussen de ui in grove stukjes. Als de olie warm is, voeg je de ui, de mais en de kidneybonen toe. Dit is alleen om het geheel te verwarmen dus bak het niet te hard. Mocht je zin hebben in (vegetarisch) vlees zoals wat kipfilet of gehakt dan kun je dit bakken voor je de groente toevoegt. Ondertussen kun je de oven alvast verwarmen op 200 graden. Als het de groente warm zijn, kun je de roomkaas toevoegen en het vuur uitzetten. Laat de roomkaas goed smelten en meng het door de groente. Bekleed een ovenschaal of bakplaat met bakpapier (dit is gemakkelijk voor als je meerdere porties na elkaar wilt bereiden). Vul je wraps met het roomkaas-groente mengsel en rol ze op/vouw ze dicht. Je kunt ze eventueel vastzetten met cocktail prikkers. Leg alle opgerolde wraps op het bakpapier en bestrijk ze met een lekkere laag tomaten salsasaus. Tot slot sprenkel je ook een lekkere laag geraspte kaas over de wraps en dan zijn ze klaar om in de oven te gaan. Aanvankelijk van je smaak en de temperatuur van je oven, laat je ze 10 minuutjes verwarmen in de oven tot de kaas gesmolten is. En tadaa, je enchililadas zijn klaar! Je hebt voor minder veel meer op deze manier.


Dinertip: Paddenstoelen risotto

Risotto is perfect voor als je geen zin heb in pasta of pizza maar wel zin hebt in Italiaans. Het enige jammere is dat de bereidingstijd van 20 minuutjes die op de verpakking staat bij mij altijd twee keer zo lang duurt. Toch kan ik deze veelzijdige basis niet weerstaan en heb ik toch weer een receptje bedacht. Dit recept heb ik per stap gefotografeerd zodat je kunt blijven checken of het nog goed gaat.

Ingrediënten voor 2 personen: 150 gram risotto, tuinkruiden bouillon, een verpakking gemengde paddenstoelen, een paar champignons als je extra paddenstoelen wilt toevoegen, kipfilet of iets vegetarisch dat daar ook voor door kan, 1 rode ui, 1 prei, geraspte kaas voor de garnering, gemengde sla voor erbij, 1 verpakking ricotta, paprika poeder, peper en zout.

Als eerste fruit je de gesneden uitjes licht in een wokpan me voorverwarmde olie en bak je de kipfilet. Daarna snijd je de prei in ringen en voegt deze toe aan de pan.

Als je de inhoud van de pan er uit ziet zoals de afbeelding kun je de paddenstoelen snijden en deze meebakken met het geheel. Dit doe je een paar minuutjes aanvankelijk van hoe hard je de paddenstoelen gebakken wilt hebben. Vervolgend bak je de risottorijst in de pan tot de korrel glazig zijn. Dit betekent misschien een minuutje tot de korrels glimmen. De rijst bereid je eigenlijk zoals de verpakking beschrijft door steeds weer een scheut bouillon toe te voegen aan de pan en om de 2-3 minuten te roeren. Ergens tussen de 20 en 40 minuten zou je rijst gaar moeten zijn. Ik proef gewoon altijd even om het te controleren. 


Als de inhoud van de pan er uitziet zoals de afbeelding hierboven kun je door naar de volgende stap. Wacht tot het vocht volledig in de rijst is getrokken en er een dik, niet waterig geheel over is gebleven. Nu kun je de ricotta kaas toe voegen aan de pan. Meng de ricotta goed door de rijst en voeg dan ook het paprika poeder, wat peper en wat zout toe. Roer het geheel goed door en serveer op een bedje van gemengde sla. Voor de garnering kun je nog wat extra geraspte kaas gebruiken zoals je van mij gewend bent. Dit is dan het eindresultaat!



zaterdag 6 juni 2015

Bieravond met stevige snacks

Vandaag las ik op Twitter: 'Zo'n dag om weer heel de dag in het park bier te drinken.'

Ik moet toegeven dat de schaarse, mooie dagen in Nederland wat mij betreft ook zeker met een biertje in het park gevierd moeten worden. Dat gaat echter niet omdat velen van ons hard moeten studeren, werken, schoonmaken, ziek zijn of andere verplichtingen hebben op deze dagen. Op dit moment ben ik dan ook aan het wachten tot René thuis komt uit zijn werk zodat wij ook met iets lekker aan een vijvertje kunnen gaan zitten. Soms zijn we echter genoodzaakt om bier te drinken buiten de zonuren of mooie dagen. Na het succes van mijn zelfgemaakte high wine en paasbrunch laatst een bieravondje verzorgd bij ons thuis met stevige snacks.

We begonnen aan het einde van de middag met nacho's uit de oven. Dit recept heb ik stiekem gejat van het strandpaviljoen in Nes, Ameland. De ingrediënten zijn: een zak doritos chips, een rode ui, een half zakje geraspte kaas, een klein bekertje zure room en chilisaus. Je verwarmt de oven voor op laten we zeggen 200 graden Celsius en pakt een diepe ovenschaal. Daar doe je eerst een halve zak doritos chips in en dit garneer je als het ware met de ui (die je uiteraard wel even in reepjes moet snijden), de zure room, de chilisaus en tot slot met de kaas. Vervolgens gooi je de andere helft van de chips daar op en garneer je het weer in dezelfde volgorde. Het is belangrijk dat je uiteindelijk de geraspte kaas bovenop hebt. Je doet het geheel 10 minuutjes in de oven (of korter als je een warme oven hebt) en daarna kun je lekker smullen van de warme nacho's. Ik raad je aan om het gewoon lekker met je handen te eten en ze daarna eventjes te wassen (of niet).

Na het eten van de nacho's was het tijd voor het avondeten en om een beetje in de bieravond-sfeer te blijven maakte ik burgers! Voor René deed ik dit met hamburgers en voor mijzelf met vegetarische burgers. Om toch iets anders te proberen, stelde ik de burgers samen uit: truffelmayonaise, gebakken paddenstoelen, de burger, cheddar kaas en sla. Ik ga er vanuit dat iedereen weet hoe je een burger moet bakken en een broodje moet smeren dus ik ga dit niet uitleggen. Wel kan ik je adviseren de burgers en paddenstoelen tegelijkertijd te bakken in 1 pan want dat scheelt weer afwas. Mocht je toch problemen hebben bij de bereiding, dan hoor ik dit graag. De linker burger is de vegetarische en de rechter is met vlees.


Na het eten van de burgers zaten we al aardig vol maar we wilden toch graag de nieuwe happas uit proberen. Dit zijn een soort bitterballen met diverse vegetarische vullingen. Deze kun je bereiden in de oven en zijn dus zeer geschikt voor mensen zonder friteuse (zoals ik). Wij probeerden de smaken 'prei, oude kaas, mosterd' en 'risotto, mozzarella'. Wij vonden de happas echter niet erg lekker en omdat we al vol zaten hebben we het deels laten staan. Ik vond ze erg klef, niet krokant en de smaken zelf waren ook niet wat ik me er van had voorgesteld. Niet voor herhaling vatbaar dus.


Dus als het weer een keertje niet mee zit, hoeft dat je er niet van te weerhouden een gezellige bieravond te houden. Goed eten is namelijk voor zo'n avond een zeer geschikte vervanger voor de zon. Toch ga ik vandaag de zon wel lekker op mijn bolletje laten schijnen. Proost!









maandag 1 juni 2015

Dinertip: Pakketjes met zoete aardappel en feta

Ik ben de afgelopen tijd gewoon zoals altijd lekker door blijven koken en ook door blijven experimenteren met recepten. Een tijd geleden wilde ik voor het eerst eens gaan koken met zoete aardappelen. Dat liep echter zo finaal de mist in dat we pizza hebben besteld. Dat was de eerste en hopelijk ook laatste keer dat mijn gemaakte eten zo vies was dat we iets lieten bezorgen. Ondanks die misstap liet ik me niet uit het veld slaan en probeerde ik opnieuw een gerecht te maken met de gevreesde zoete aardappel. René zei: ojee, het is maar goed dat ik niet thuis eet. Verder had ik die dag ook erg veel zin om iets met feta te eten en besloot het te combineren. Vandaar dit recept: pakketjes met zoete aardappel en feta.

Wat je heb je nodig voor 3 personen? Nou eigenlijk erg weinig: een halve kilo zoete aardappelen, een blik tomatenblokjes, een pakje feta, een pak met hartige taart deeg (ligt naast het bladerdeeg in de vriezer), komijnzaad(poeder), paprika poeder, peper en zout. Een ingrediënt dat ik niet gebruikte maar wat wel lekker zou zijn is een uitje.

De bereiding is eigenlijk net zo makkelijk maar het kost eventjes tijd. Eerst kook je de aardappelen voor een klein kwartiertje. Als ze gekookt zijn, kun je de schil er gemakkelijk vanaf pellen. Zo niet, helpt het om ze in stukken te snijden voor je ze pelt. Na het pellen, snijd je de aardappelen in blokjes van ongeveer 1 cm. Ondertussen verwarm je de oven voor op de temperatuur die de verpakking van het deeg beschrijft en laat je het deeg ontdooien. Doe de aardappelblokjes terug in de pan en voeg de tomatenblokjes hier aan toe. Daarna snijd je de feta in blokjes van een halve cm en voegt ook deze aan het mengsel toe. Vervolgens geef je het mengsel wat meer smaak en pit met de paprika poeder, het komijnzaad, de peper en het zout. Verdeel het mengsel vervolgens over de deegplakken en vouw het dicht tot een leuk pakketje. Je kunt verschillende vormen kiezen dus leef je vooral uit. Tot slot doe je de pakketjes voor een klein half uurtje of de tijd die op de verpakking van het deeg staat in de oven. Let op: de pakketjes zijn erg heet van binnen dus val niet meteen aan maar laat het eventjes afkoelen.


Dinertip: mijn favoriete pasta pesto

Ik vond het weer hoognodig tijd een voor recept op mijn blog! Een aantal jaren geleden begon ik met koken en merkte dat kant en klare recepten niet altijd precies zijn zoals ik het lekker vind. Toen ben ik recepten met elkaar gaan combineren of zelf de recepten aan gaan passen. Ik nam toen ook een abonnement op het tijdschrift ELLE eten en dit recept komt deels dan ook uit dit tijdschrift. Inmiddels blijft het recept nog steeds terug komen in mijn keukentje omdat het zo makkelijk maar toch lekker is.

Wat je nodig hebt voor 2 personen: 150 gram pasta (ik houd van penne), een zakje geraspte kaas, een groot potje pesto (of natuurlijk huisgemaakte pesto), een zak van 200 gram verse spinazie, 150 gram (of een andere hoeveelheid naar smaak) diepvries doperwtjes en een uitje.

Hoe je deze super makkelijke pasta maakt: Kook water voor de pasta en verhit ondertussen wat olie in de wokpan. Als dit opstaat, kun je de ui snipperen en als de olie warm is de ui fruiten (licht bakken). Als het water kookt, kook je de pasta gewoon zoals op de verpakking. Als de ui gefruit is, voeg je handje voor handje de spinazie toe aan de pan met ui. Je kunt dit niet in een keer doen omdat de spinazie eerst moet slinken, tenzij je een super, mega grote wokpan hebt natuurlijk. Als de pasta nog 4 minuten moet koken, voeg de de doperwtjes toe zodat deze nog 4 minuten mee kunnen koken. Als de pasta/doperwtjes gekookt zijn en de spinazie geslonken is, giet je de pasta af en gooi je deze gewoon lekker in de wokpan. Je mengt alle ingrediënten voorzichtig met elkaar want je wilt geen doperwten puree in de pasta.  Vervolgens voeg je de helft van de geraspte kaas toe tot deze smelt terwijl je weer voorzichtig roert. Daarna voeg je de pasta toe, die je ook weer door het geheel roert en haalt de pan van het vuur. Als garnering voor de echte kaasliefhebber, hebben we natuurlijk nog een half zakje geraspte kaas over. Eet smakelijk! Oh trouwens, op de foto is te zien dat je het ook met diepvries spinazie kunt maken. De bereiding blijft hetzelfde.