woensdag 13 mei 2015

Budgettips voor het eten

Veel studenten of mensen met een klein inkomen kennen het wel: de maand duurt nog even, maar je hebt niet zo veel geld meer om gezond eten te kopen. Dit geldt ook wel eens voor mijzelf en dan wil ik niet altijd bij mijn moeder aankloppen voor wat tientjes. Hier zijn wat bespaartips om er zeker van te zijn dat je aan het einde van de maand ook nog enigszins fatsoenlijk kunt eten. Als ik op meer tips stuit, zal ik deze ook weer delen in een blogbericht.

  • Koop aan het begin van de maand grote verpakkingen lang houdbare basis producten. Als je aan het begin van de maand een grote zak zilvervlies rijst (ah basic) koopt kun je met een kleine hoeveelheid groente (en kipfilet) een maaltijd bereiden. Omdat je de rijst al in huis hebt, hoef je alleen wat groente te kopen. Hetzelfde geldt voor een grote zak (ah basic) pasta. Als je hierbij ook wat lang houdbare poeder kaas koopt, hoef je alleen een blik tomatenblokjes of gezeefde tomaten te kopen. Deze kun je aanvullen met een aubergine, courgette of paprika en je hebt een maaltijd. Als het budget het toelaat kun je ook eventueel wat gehakt of kipfilet toe te voegen.
  • Koop groente en fruit bij Lidl of een andere goedkope supermarkt. Lidl staat onder de supermarkten bekend om de verkoop van Nederlands beste groente en fruit. Maak hier vooral gebruik van want het smaak goed en is niet duur. 
  • Kook voor meerdere dagen. Koken voor grotere porties is vaak goedkoper dan voor een enkele portie. Je kunt de porties invriezen of bewaren in de koelkast. Houd wel rekening met de houdbaarheid van sommige producten.
  • Mocht je toch nog eten overhouden, gooi dit dan niet weg! Vries het in en bewaar het voor als je weinig geld hebt. Van restjes kun je met weinig extra boodschappen een nieuwe maaltijd maken of je kunt gewoon meerdere kleine porties eten voor een maaltijd.
  • Verdeel de duurdere producten over meerdere porties/dagen. Vlees(vervangende)producten zijn duur, lekker en je hebt er eigenlijk niet heel veel van nodig per dag. Daarom kun je goed een portie vlees verspreiden over meerdere dagen. Probeer eens om de helft van de normale hoeveelheid te gebruiken zodat je de andere helft kun gebruiken op een andere dag. Dit is misschien minder lekker maar zo zorg je er wel voor dat je iedere dag, genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.
  • Drink thee, water of limonade. Frisdrank, alcohol en sap is wel lekker maar er kan wel echt op bespaard worden. Voor 3 euro heb je een pak losse thee waar je meer dan een maand 1 pot per dag kunt zetten en waarmee je dus al ruim 1 liter gedronken hebt die dag. Dat je als je veel water drinkt in plaats van andere dranken, spreekt het denk ik voor zich dat je geld zal besparen. Mocht je nou niet van water houden maar wel van zoete drankjes, dan kun je goedkope limonade gebruiken. Hier zou ik echter niet te veel van drinken omdat je anders weer een dikke rekening van de tandarts krijgt. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten